Este foarte important sa stim sa facem curatenie - in casa, dar si in suflet, sa folosim cat mai mult sapun, detergent, pasta de dinti si obligatoriu-haine curate. Spre bucuria noastra si spre bucuria celor din jur.
Cand eram mica si auzeam urari de genul - sanatate, sa fiti sanatosi... nu prea intelegeam ce-i cu urarile astea. Ma intrebam de ce sa urezi de sanatate un om sanatos... Cu atat mai mult ca nu prea am avut dificultati la acest capitol-in mod special zgarieturi la genunchi tratate cu frunze de patlagina si tinctura de propolis (un produs apicol). Dar cu toate acestea ma jucam de-a doctorul si faceam injectii la toate papusile. Cand am crescut mai mare am inteles cum stau lucrurile, mai ales ca in neamul nostru erau destule cadre medicale si asistam la diverse discutii despre boli, pacienti, spitale... Asa am hotarat sa aleg calea medicinei...
Cum si de ce apar problemele de sanatate? Unele sunt de provenienta genetica-cu ele nu prea avem ce face, dar exista ecografe performante pentru depistarea malformatiilor si patologiilor congenitale. Nu stiu cum este posibil, dar din pacate exista multe gravide care nu-si fac investigatiile necesare, care sunt marea majoritate gratuite si obligatorii. Ulterior suferinta apartine deopotriva parintilor, familiei, societatii.
Un mare mister raman particularitatile sarcinii-stresul de la serviciu, mediul, alimentatia, consumul de alcool, fumatul, drogurile etc. care ulterior isi spun cuvantul in dezvoltarea fizica si intelectuala a copilului. Vaccinarea-alt capitol important menit sa creasca imunitatea prin cresterea titrului de anticorpi pentru bolile respective.
Cand crestem mai mari nu avem timp sa facem miscare, nu acordam atentia cuvenita alimentatiei corecte, nu ne hidratam, iar daca facem abuzuri de orice fel - poate ar fi bine sa ne si documentam care sunt consecintele. Deorece medicii nu dispun de timp sa informeze pacientii cum sa previna bolile sau mai bine zis cand vine pacientul la medic-faptul deja este consumat. Din pacate, multi bolnavi ajung la medic mult prea tarziu si apoi incep discutiile si invinuirile, dar doctorul nu este Dumnezeu, este si el un simplu om, care de cele mai multe ori isi neglijeaza familia, viata personala, propria sanatate spre binele celor care apeleaza la D-lui pentru un sfat, pentru un tratament, o interventie, o evaluare etc.
Am lucrat multi ani cu pacienti, printre care unii erau cu probleme oncologice. Imi permiteam (de cele mai multe ori in garzi, seara tarziu)sa stau cu ei de vorba sa-mi povesteasca viata lor, problemele, trairile, grijile, necazurile... Pietrele din viata lor-pietrele care erau factorii declansatori ai bolii nemiloase... pietrele care nu au putut sa le sfarme cu propriile puteri si nici nu au avut sprijinul necesar din partea persoanelor apropiate pentru a scapa de ele.
Cunoasteti cu totii fraza renumita - Minte sanatoasa intr-un corp sanatos! E foarte important sa stim sa facem curatenie - in casa, dar si in suflet, sa folosim cat mai mult sapun, detergent, pasta de dinti si obligatoriu-haine curate. Spre bucuria noastra si spre bucuria celor din jur. Cat despre vaccinuri - cred ca mancarurile si sucurile cu conservanti si coloranti, mediul poluat, stresul sunt cu mult mai nocive decat efectele negative ale vaccinurilor.
Incidenta persoanelor care mor de la vaccinare este considerabil mai mica decat a persoanelor care mor din cauza gripei porcine sau a cancerului de col uterin. Cand cade un avion toata lumea vorbeste, chiar daca incidenta deceselor din cauza catastrofelor aviatice este considerabil mai mica decat decesele in urma accidentelor automobilistice.
Aveti grija de sanatatea D-voastra, dar si a celor dragi si nu uitati ca a preveni este cu mult mai usor decat a trata o boala. Si nu uitati ca decembrie este luna cadourilor - daruiti celor din jur iubire si multe cuvinte frumoase-cuvintele frumoase fac miracole, iar iubirea vindeca deopotriva si pe cel ce primeste si pe cel care o daruieste, iar un cadou cat de mic, chiar simbolic ne aduce aminte de persoana care ni l-a daruit si peste ani... multi ani si toti cu multa sanatate!
Dr.Ana Falca - Kalina Medical
Ne nastem din iubire si toata viata tanjim dupa ea. Pasii vietii ne poarta pe drumuri si carari mai mult sau mai putin batatorite, placute sau mai putin placute, frumoase, interesante sau nu, deosebite sau intortocheate, descoperind adevaruri si dezvaluind misterele viitorului fiecaruia dintre noi.
Ajungem intr-un moment al vietii in care hoinareala de unul singur devine plictisitoare si atunci cautam jumatatea sufletului nostru pentru a intemeia o familie, a naste copii, a construi un viitor impreuna. Intensitatea iubirii la inceput este impartasita de ambii parteneri, este frumoasa, este tumultoasa, este pasionala. Intrucat fiecare partener a crescut intr-o alta familie, a avut o alta educatie, apar divergente in opinii, iar egoismul si incapatanarea dau batai de cap in viata de cuplu.
O familie devine completa cand apare un copil. Dupa nasterea sa, viata de cuplu se schimba in totalitate, copilul fiind un prilej de maxima bucurie si implinire sufleteasca. Legatura dintre mama si copil se pastreaza inca mult timp dupa nasterea acestuia, asa ca emotivitatea mamei se va rasfrange in zambetul sau lacrimitile copilului. Grijile, indatoririle si sarcinile se multiplica. Atentia mamei este indreptata la maxim spre ingrijirea copilului, iar noptile nedormite, alaptatul, schimbatul scutecelor nu-i mai permit sa ofere afectiunea si atentia de alta data partenerului.
Plimbarile in aer liber cu intreaga familie, admirarea unui apus de soare sau o cina romantica nu trebuie sa lipseasca din viata de cuplu. Gestionarea treburilor casnice fara a obliga pe celalalt este indatorirea fiecaruia. Multe mamici nu doresc sa-si intrerupa cariera, continuand sa-si practice meseria si apeland in schimb la sprijinul bunicilor sau al unei bone.
Extrem de importanta este testarea persoanei in grija careia este lasat copilul, modul in care se comporta si cum vorbeste cu el. Un copil educat in armonie, cu grija si iubire din partea ambilor parinti, va creste frumos, echilibrat emotional, copiind modelul pe care il vede acasa.
Bunicii, in dorinta de a-si arata iubirea si grija fata de nepoti, contribuie uneori benefic la consolidarea tinerei familii. Alteori insa duc la dezbinari, de cele mai multe ori neglijand calitatile norei sau ginerelui, in detrimentul propriului odor. Calmul, bunatatea sufleteasca, echilibrul emotional, increderea, cuvintele frumoase si iubirea neconditionata vor tine mereu familia unita la bine si la greu.
Dr.Ana Falca - Kalina Medical
Interviu cu dr. Vasile Falca, medic primar in cadrul Sectiei de chirurgie plastica
si reparatorie de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti