proceduri-fata

Lipoaspiratia

Lipoaspiratia reprezinta procedura chirurgicala prin care se indeparteaza depozitele de grasime din unele zone care ulterior capata un contur mai estetic. De regula lipoaspiratia se utilizeaza pentru regiunea coapselor, soldurilor, genunchilor, abdomenului inferior, regiunii pectorale (pentru tratamentul ginecomastiei), bratelor, fetei, gatului si barbiei.

Procedura de lipoaspiratie

O sedinta de lipoaspiratie poate dura cam o ora sau doua in functie de complexitatea procedurii, de zonele si severitatea cu care sunt afectate lipoaspiratia poate fi facuta cu anestezie locala sau generala. Clientii sunt spitalizati de regula pentru o zi. Se poate relua activitatea dupa cateva zile. Se recomanda activitati usoare imediat pentru a evita formarea de tromboze venoase si purtarea de imbracaminte compresiva. Totusi se recomanda ca in primele trei luni de la interventie sa se evite efortul fizic.

Cine poate face lipoaspiratie?

Operatia de lipoaspiratie este recomandata persoanelor ce au greutate corporala aproape normala, ce corespunde inaltimii, sunt santosi si au regiuni ale corpului cu depozite de grasime.

Rezultatele lipoaspiratiei

Rezultatele operatiei apar ulterior. Imediat dupa operatie zonele tratate sunt de obicei iritate sau umflate. La cateva saptamani postoperator se observa unele imbunatatiri, iar rezultatele definitive apar doar la cateva luni. Aceste rezultate sunt de regula permanente daca se respecta regimul alimentar si daca se practica exercitiile fizice. Daca pacientul operat creste mult in greutate rezultatele lipoaspiratiei se pot inrautati drastic.

Complicatiile lipoaspiratiei

Ca si alte proceduri chirurgicale lipoaspiratia prezinta riscul de sangerare, infectii sau unele complicatii ale anesteziei generale.
Unele complicatii specifice sunt:
- neregularitati de contur, asimetria - sunt cele mai frecvente complicatii ale lipoaspiratiei si pot fi corectate chirurgical dupa 6 saptamani postoperator
- leziuni ale pielii, modificari de culoare ale pielii (hiperpigmentare sau hipopigmentare)
- cicatricile hipertrofe la nivelul microinciziilor
- arsuri termice (in cazul lipoaspiratiei cu ultrasunete)
- tulburari de sensibilitate
- persistenta durerii
- leziuni ale structurilor profunde (muschi, nervi, organe intraabdominale sau intratoracice)
- edem persistent, in special la membrele inferioare (umflarea membrelor inferioare)
- tromboza venoasa profunda, complicatie care poate avansa in trombembolism pulmonar