proceduri-fata

Tratementul unghiilor incarnate

Unghiile incarnate apar de regula la unghiile de la picioare si se caracterizeaza prin patrunderea unei portiuni laterale de unghie in piele. Portiunea de unghie se inflameaza si cauzeaza durere si deseori infectie bacteriana.

Cauzele unghiei incarnate

Curbura accentuata a unghiei care este mostenita genetic
Infectiile sunt favorizate de transpiratie
Pediciura incorecta (unghiile trebuie taiate drept si nu rotund pentru in asa fel, incat colturile unghiei sa creasca peste pielea din jurul unghiei si nu sub aceasta piele)
Purtarea de incaltaminte foarte stramta
Modificari osoase prin care se schimba directia de crestere a unghiei

Simptomele unghiei incarnate

In faza initiala de incarnare a unghiei se simte durere la atingerea degetului, zona se poate inrosi sau inflama, unghia isi shimba forma si aspectul, poate deveni asimetrica. In faze mai avansate durerea se face simtita tot timpul, zona poate sa supureze. In partea unghiei care se dezvolta sub piele poate aparea un granulom. Este necesara interventia chirurgicala cand durerea devine permanente sau cand se dezvolta infectia sau granulomul.

Complicatiile unghiei incarnate

Dezvoltarea unui granulom cu puroi
Ingrosarea excesiva a tegumentului de la marginea unghiei care apare cand unghia se incarneaza repetat
Dezvotarea infectiei cu colectare de puroi

Cum se trateaza unghia incarnata?

In cazul incarnarii propriu zis a unghiei si aparitiei granulomlui, tratamentul este chirurgical. Dupa o anestezie locala la baza degetului, se taie portiunea de unghie incarnata, de obicei fasia de 1-3mm pe toate lungimea unghiei pana la radacina. Este metoda cu cele mai bune rezultate si cu o rata de recidiva (care se manifesta din nou dupa vindecare) cea mai scauzuta, 2-3%, durere este minima. Nu necesita scoaterea unghiei si aspectul unghiei este excelent.